Yalancı İğdeden Yaşlanma Karşıtı Krem Üretildi
yalancı iğde yağı yaşlanmayı önler mi yalancı iğde yağı kırışıklıkları giderir mi iğde yağı cilt lekelerini giderir mi rahim yaralarına iğde yağı iyi gelir mi…
Latincesi; Hippophae rhamnoides olup, iğdegiller Familyasından 10 m. yüksekliğinde, dikenli bir Ağaçtır. Genç dalları gümüş gibi parlak olur; daha sonra pas tutmuş gibi rengi solar; dalların ucu dikenlidir. Yaprakları boğumlu, üstü koyu yeşil-gri, altı sarımsı veya beyaz, gümüş gibi parlaktır. Çiçekleri çift eşeylidir. Küçük çekirdekli yemişinin rengi kırmızı veya sarımsı, tadı ekşidir. Yemişi şıralı, yumuşak ve çabuk ezilir. Dağlık bölgelerde, göl ve akarsuların kıyılarında, kumlu ve taşlı bölgelerde yetişir. Hammadde olarak pişmiş yemişi toplanır. Yemişi hava soğuyunca (-15C°) çırpılarak toplanır. Halk arasında yörelere göre Yer iğdesi, Dağ iğdesi, Deniz Akdikeni, Çıçırgan, Kişhan gibi İsimlerle de bilinir. Moğol Hükümdarı Cengiz Hanın askerlerinin enerji depolamak için tükettiği, dünyanın farklı ülkelerinde yaşlanmaya karşı kremi üretilen ve çok yüksek oranlarda A, C ve E vitamini içeren “yalancı iğde”, Erzurum’un Uzundere yöresinde İç Anadolu ile diğer bölgelerde dağlarda yetişen ve o yörelerde ‘Kişhan’ ismiyle bilinen bir yemiş türü olup genellikle marmelat, pekmez ve ayrıca reçel, jöle, şarap yapımında kullanılan yabani bir yemiş türüdür.
Beş vitamin ve 140 yakın minareli bünyesinde barındıran bu meyve, Moğol hükümdarı Cengiz hanın askerlerinin enerji depolamak için kullandığı bir yemiş türüdür. Bu meyvenin uzun süre saklanabilmesi için pekmez veya marmelat haline getirilmesi lazım. Kansere türlerine karşı çok etkili olan bu meyve birçok hastalığa da iyi geliyor.

FAYDALARI: İltihaba karşı Mikrop öldürücü Antiseptiktir. Ağrı kesici, yaraları tedavi edici özelliklere sahiptir. Şırası sıkılıp alındıktan sonra, kalan kısmı, kurutulur ve sonra bitki yağında bekletilir. Bu işlem birkaç aşamadan geçirilir ve sonuçta yalancı iğde yağı elde edilir. Yalancı iğde yağı, ciltte, mukozada oluşan çeşitli yaraları tedavi eder.
Bu yüzden, bu yağ, yemek borusundaki zararlı şişliklerde, Mide ve on iki parmak bağırsağındaki yara hastalığında, ayrıca Rahim ağzı iltihabında ve başka Jinekolojik hastalıkların tedavisinde kullanılır. Yalancı İğde yağı, egzama,erpes gibi cilt hastalıklarında, uzun zamandır iyileşmeyen yaraların tedavisinde olumlu sonuç verir. Tibet hekimliğinde, Yalancı iğdenin yaprakları Romatizmada kompres olarak kullanılır.
Yalancı iğde yağından iltihaplı hastalıklarda ağrıyı azaltmak ve dindirmek için yararlanırlar. Kozmetik amaçla, yalancı iğde yağından özel bir maske hazırlanarak, ciltteki çeşitli lekeleri, sivilcileri gidermek için ve saç dökülmesinde faydalanılır. yalancı iğde yağı, mide suyunun fazla salgılanmasını azaltır, Karaciğer hastalığında rastlanılan zehirlenmelere karşı etkilidir.

Yalancı iğde yağında katı yağı asitleri (linol, lipolen), yağda eriyen retinol, tokoferol gibi vitaminler, çok sayıda bulunur; aterosklerozu önlemekte kullanılır. Yalancı iğde yağı, Kandaki Kolesterolü düzenler. yalancı iğde yağı, eczanelerde 50-100 ml.’lik cam şişelerde satılır.
Ciltteki yaraları tedavi ederken, gazlı bezi yalancı iğde yağında ıslatarak, hastalıklı bölge örtülür. Bu işlem her gün tekrarlanarak uygulanır. Yemek borusundaki zararlı şişliklerin tedavisinde, günde 2-3 kez, 1/2 yemek kaşığı yalancı iğde yağı verilir. Mide ve on iki parmak bağırsağının yaralarında ise, 2-3 kez yemekten 30-40 dakika önce, Bir çay kaşığı içilir.
Rahim yaralarının tedavisinde, yuvarlanmış gazlı bez, yalancı iğde yağında (5–10 mg.) ıslatılır ve rahim ağzındaki yaraya yapıştırılır. Her gün değiştirilmelidir. Kolpit tedavide 10-15; endoservisittet ve rahim ağzı erozyonunda 8-12 kez işlem uygulanır. Gerektiğinde 4-6 hafta dinlendikten sonra tedaviye devam edilebilir.
Henüz yorum yapılmamış.